„Timpul – resursă neregenerabilă extrem de importantă.”

Aceasta este definiția cu care am rămas din tot ce am citit și cea pe care Mavericks o folosește pentru timp. Atunci când vine vorba de time management, cu toții simțim că avem loc de îmbunătățiri. Cu toții avem alocate câte 24 de ore pe zi, dar de ce uneori pare că unii oameni pot încetini timpul!?

Nu am să dau lecții de time management pentru că eu însămi am destule lucruri de îmbunătățit (să nu spun că sunt un mic haos la acest capitol), însă am să las aici câteva tips & tricks, citite sau auzite, pe care eu încerc să le folosesc pentru a-mi îmbunătăți timpul petrecut în birou și de ce nu, și în viața personală.

1. Observă-ți comportamentul, identifică problemele și nu mai da vina pe situații sau circumstanțe.

Cu toții știm că schimbarea vine de la sine, iar înainte de a încerca să facem o schimbare, ideal este să ne conștientizăm problemele. În acest caz, problema ar fi obiceiul. Fie că procrastinăm, fie că prioritizăm lucrurile greșit, fie că suntem ușor de distras sau pur și simplu dezorganizați, aceste obiceiuri ne afectează productivitatea.

2. Începe noi obiceiuri și rutine.

Se spune că durează doar 6 săptămâni să îți creezi un obicei și să-l faci să devină automatism. Spre exemplu, cel mai greu lucru de făcut dimineața este să te ridici din pat. Odată ce ai făcut-o, totul devine automat: pașii pe care îi faci ca să ajungi în bucătărie, prepararea micului dejun sau a cafelei, îmbrăcatul șamd. La fel îți poți automatiza obiceiuri (taskuri) și când vine vorba de serviciu.

3. Programează-ți task-urile într-un calendar, preferabil digital.

Primul lucru pe care l-am învățat atunci când am intrat în echipa Mavericks a fost cum să folosesc Google Calendar. Este de real ajutor pentru a-ți organiza, structura și prioritiza task-urile. De ce spun că ar fi bine să fie digital? Simplu. În acest fel nu există posibilitatea de a uita agenda sau de a pierde post-it-uri și informația va fi mereu acolo când vei avea nevoie de ea.

4. Don’t multi-task.

Pentru a putea da randament maxim, creierul tău trebuie să se concentreze pe un singur goal. Dacă totuși alegi să faci multi-tasking, ai grijă să fie maxim două task-uri, dintre care unul neapărat non-brain (vezi punctul 2).

5. Programează-ți task-urile în funcție de momentul zilei în care dai randament mai bun.

Ești morning person sau te concentrezi mai bine pe seară? Este un lucru de luat în vedere atunci când ai lucruri de făcut ce necesită mai multă concentrare.

6. Pomodoro technique.

Această tehnică presupune să atribui 25 de minute de deep work pe un task, iar apoi 5 minute de pauză de relaxare. 

Vezi aici mai multe detalii: https://francescocirillo.com/pages/pomodoro-technique

7. Fear of missing out. 

FOMO este periculos pentru stres și duce la neconcentrare. Ca să poți evita această teamă, pur și simplu oprește-ți notificările de pe desktop atunci când lucrezi, pune-ți telefonul pe silențios undeva unde nu îl poți vedea și evită să folosești rețelele de socializare. 

8. Odihnește-ți mintea. Folosește work profile.

Cam toate telefoanele ceva mai noi au work profile. Această funcție îți separă aplicațiile care au legătură cu serviciul de cele personale și îți permite să dai turn off notificărilor atunci când nu ești în timpul orelor de lucru. De asemenea, este indicat să îți iei minim o vacanță de 7 zile legate pe an.

Las aici și un articol util despre cum fac și alții (ceva mai deștepți ca mine) time management plus prezentarea noastră internă despre cum facem time management.

Și închei cu un citat care este menționat și în articolul de mai sus, al lui Peter Drucker: ”Cunoaște-te pe tine, vechea rețetă pentru înțelepciune, pare aproape imposibilă pentru orice muritor. Dar oricine poate urma regula ”Cunoaște-ți timpul” dacă vrea să contribuie și să fie eficient”.