Răzvan Cojan, Head of Performance Media Department în Mavericks a pregătit mai jos o scurtă analiză a noii platforme Google Analytics 4, cu metrici noi și cum s-au transformat metricii din Universal Analytics, previews direct din platformă și recomandări personale. Acest articol face parte din campania noastră de awareness #InfoGA4 prin care ne-am propus să ajutăm venim în ajutorul celor care vor să înțeleagă mai bine ce se întâmplă cu Universal Analytics și de ce e important să aibă deja instalat Google Analytics 4. Enjoy!

______________

În octombrie 2020 Google anunța pentru prima dată că a lansat Google Analytics 4. Oare cine a văzut această știre sau cine și-o mai amintește în condițiile în care în acele vremuri focusul nostru era cu totul în altă parte?

În martie 2022 Google anunța că mai avem timp doar până în Iulie 2023 să ne luăm rămas bun de la Universal Analytics și să ne împrietenim ușor, dar sigur, cu Google Analytics 4, pentru că după această dată, Universal Analytics NU va mai înregistra date. Aș zice că prietenia încă se dezvoltă, așa cum se dezvoltă și platforma în timp ce vorbim, ceea ce face foarte probabil ca în 6 luni de acum înainte, acest articol să aibă nevoie de o ușoară recapitulare. Dar de asta e frumos digitalul, nu? 🙂

Anyhow, ce vreau eu să vă povestesc în acest articol într-un limbaj cât mai simplu este ce înseamnă cu acest Google Analytics 4, despre cum ne creăm o proprietate și care sunt în mare diferențele între UA și GA4. Welcome to the ride și sper să citiți până la final.

Welcome to GA4

Google Analytics 4 vine cu un update important, și anume posibilitatea de integrare a aplicației și a site-ului într-un singur data stream pentru a vedea datele cross – platform. Dar asta nu înseamnă că dacă avem doar Web, nu ar fi util să facem trecerea acum pentru a putea începe să strângem date Year over Year. 🙂

Așa cum probabil ați observat deja, acum, când creați o proprietate nouă, default-ul este o proprietate GA4. Dar care sunt următorii pași pe care trebuie să-i facem dacă încă avem o proprietate UA?

screenshot din Google Analytics 4

Ce vreau eu să vă arăt în screenshot-ul de mai sus este exact partea de GA4 Setup Assistant, ce vă va îndruma prin setarea unui cont de Google Analytics 4, fie că vreți să faceți asta prin GTM (lucru recomandat, GTM vă va ajuta cu multe alte coduri și event-uri) sau direct prin Website. 🙂 

Un alt lucru important de menționat este că acum după implementarea GA4, acesta vine cu o serie de event-uri presetate și anume: 

  • Ad_exposure
  • Ad_impression
  • App_exception
  • File_download
  • First_open
  • First_visit
  • Page_view
  • Screen_view

Și dacă tot am pomenit de event-uri, cred că ar fi bine să avem o scurtă paranteză aici. Dacă anterior vorbeam despre Goals, acum vorbim despre Events și Conversions în noua versiune de Analytics. Deși asta poate părea inițial contraintuitiv, din punctul meu de vedere permite, dacă vreți, monitorizarea unui obiectiv secundar și a unuia principal în același raport, fără a avea nevoie de un raport custom. Dar asta este doar o idee și sunt sigur că voi o să veniți cu alte modalități de a folosi această modificare.

Iar înainte de a vorbi mai in-depth, nu uitați de linking, unde indicat este să fie făcut cu toate cele de aveți nevoie, fie că este Google Ads, Ad Manager, Merchant Centre sau DV360 pentru că în prezent toate sunt disponibile.

Ce rapoarte ne așteaptă în GA4?

Sau cum arată de fapt platforma? Ei bine, mai jos vedeți un screenshot din contul de test oferit de Google pe care îl puteți accesa aici și unde puteți să înțelegeți și voi cum funcționează.

screenshot din Google Analytics 4

Acesta este homescreen-ul atunci când accesăm GA4, iar aici deja prima diferență se face în modul de raportare a realtime-ului. Dacă în Universal Analytics (UA) vedeam utilizatorii în real time, aici raportarea se bazează pe ultimele 30 de minute. Dar cel mai bine ar fi să mergem mai departe și să vedem ce găsim în zona de Reports. 

screenshot din Google Analytics 4

Rapoartele principale pe care le avem în acest moment sunt împărțite în 4 categorii principale:

  • Acquisition (unde vedem informații legate de utilizatori și traffic și găsim rapoartele cele mai apropiate de cele din UA din source / medium)
  • Engagement (unde vedem informațiile legate de engagement-ul utilizatorului cu site-ul, dar și events, conversions sau Pages and screens – echivalentul unui Landing Page Report)
  • Monetization – avem datele legate de e-commerce purchases)
  • Retention – aici metricul cel mai important este cel de Lifetime Value 🙂 

Dar bineînțeles că asta se poate schimba în viitor. Aș vrea să trecem mai departe la Raportul de Traffic Acquisition, unde, din punctul meu de vedere, ne vom petrece o bună parte din timp de anul viitor analizând datele generate de acest raport. Dar ca un sfat gratuit și necerut de nimeni, ar fi bine să vă obișnuiți de pe acum cu acest raport.

screenshot din Google Analytics 4

În cadrul acestui raport, vedem și Default Channel Grouping-ul, unde avem împărțite campaniile de Google Ads în următoarele 4:

  • Paid Search
  • Display
  • Paid Shopping (ce momentan poate fi găsit și în Cross Network)
  • Paid Video

Dar și restul surselor precum Direct, Organic Search sau Referral.

La nivel de metrici, vedem câteva cunoscute precum Users, Sessions sau Revenue, dar găsim și metrici complet noi precum:

  • Engaged Sessions (ce reprezintă numărul sesiunilor în care utilizatorii au stat peste 10 secunde, au realizat un conversion event sau au vizualizat cel puțin două pagini)
  • Engagement Rate (ce poate fi văzut ca opusul Bounce Rate-ul, engaged sessions împărțite la numărul total de sesiuni, dar să știți că bătrânul Bounce Rate e încă aici, doar ascuns în spatele butonului de Edit Report)
  • Active Users (numărul distinct de utilizatori ce au vizitat site-ul sau aplicația și au avut o engaged session)

Tot legat de metrici, până de curând nu exista un metric clasic precum Conversion Rate, dar și acesta poate fi adăugat cu ajutorului editării raportului, așa cum se poate adăuga și Bounce Rate-ul.

În acest raport de Traffic Acquisition, în prezent există câteva Grouping-uri default precum Session source / medium, session medium, session source sau session campaign. Acestea vă pot ajuta să vedeți rezultatele mai clar împărțite în funcție de sursa de trafic sau de campanie (unde aveți nevoie de un naming uniform pentru a putea vedea rezultatele în funcție de strategiile utilizate, fie că este vorba de Search, Display sau Video).

Concluzie

În loc de final, vă las cu un lucru important ce poate îl vom aprofunda într-o altă discuție. Metoda standard (default-ul) de atribuire în cazul GA4 este Data Driven Attribution, în locul non-Last Click Attribution, așa cum aveam anterior în UA. Așa că să nu vă speriați atunci când o să vedeți date diferite, deși sunteți absolut siguri că trackingul a fost corect. 🙂 

Care este diferența dintre ele? Foarte pe scurt, Data Driven Attribution oferă credit surselor de trafic în funcție de nivelul de interacțiune cu anunțurile, folosind datele din cont legate de keywords, ads și campanii. Dar cum face selecția aceasta și cum atribuie? Momentan nu știm exact, dar singura mea recomandare este să vă uitați în raportul de Attribution și să stabiliți voi care este modelul vostru de atribuire sau convenția cu care vreți să mergeți mai departe.

În cazul în care vrei să începi implementarea în GA4 dă-ne un semn și hai să discutăm mai aplicat.

Articol scris cu suflet și profesionalism de Răzvan Cojan, Head of Performance Media Department în Mavericks.